v.33 Terminens datum & föräldrainformation

Hej Alla!
Så drar terminen i gång på allvar, redan på måndag startar inskolningarna för våra nya barn och föräldrar, vi hälsar alla välkomna.

Jag vill också passa på att önska Annika Anderstedt välkommen. Hon ska vikariera för Julia från och med den 5/9 och höstterminen ut. 

Så har vi Hanna Torres-Milander som också hon är välkommen, Hanna kommer att vara timvikarie hos oss.

Jag skickar över de datum som berör er under terminen och lite påminnelseinformation som är bra att läsa igenom nedan.
Trevlig helg!
Anna-Marit


Information till föräldrar

Märkning av kläder
Det är viktigt och underlättar oerhört för oss i vårt dagliga arbete om kläder, gummistövlar, skor etc är märkta. Vi känner inte igen alla barns kläder, barnen känner inte heller alltid igen sina kläder. Det blir ett tidskrävande letande. En del barn kan heller inte tänka sig att använda ”lånekläder” och då sätts det verkligen käppar i hjulet. Det är svårt att gå ut utan strumpor i januari.
Kolla regnkläder och stövlar med jämna mellanrum. Det är viktigt att storleken är så att barnen kan röra sig fritt och leka utan att bli hindrade av trånga galonisar. Spännena på galonisarna ska fungera, så att inte axelbanden hela tiden åker ner. Man ska kunna ta ett vuxengrepp i grenen för att galonbyxor ska fungera bra i lek och rörelse. Hällorna ska vara hela för slippa vatten i stövlar. Gärna luva på regnjackan.

Extra kläder
Extrakläder ska förvaras i lådorna inne i lilla hallen på stora sidan, inte på hyllorna i stora hallen. Det är inte alltid läge att gå ut med ett barn för att hämta extrakläder i stora hallen, det kan vara så att barngruppen i övrigt inte går att lämna samtidigt som ett barn behöver få torra kläder.
Mindre barn behöver mer extrakläder, särskilt vid potträningstider.
En tumregel är, några tröjor några byxor/kjol/klänning några strumpor/strumpbyxor, några trosor/kalsonger. Några hela ombyten helt enkelt. När kläder åker hemi plastpåse för tvätt så fyll gärna på nytt i lådan.

Kläder för väder
Tänk på att vi är ute ganska långa stunder under dagarna året om.
Att frysa efter redan tio minuter gör att utevistelsen inte blir en trevlig stund. Barnen behöver kunna kläs för att inte frysa.

Vinterkläder
I vår verksamhet är overall att föredra framför jacka och utebyxor.
Overall lämnar inga glipor för kall luft och snö runt mage och rygg. Även overall ska vara så tilltagen att ett vuxengrepp kan tas i grenen för att möjliggöra lek och rörelse. Hällorna ska vara hela så att barnen slipper få snö i kängorna.
Tumvantar är verkligen att föredra och särskilt sådana med långa skaft som minskar glipor vid armlederna.
Fingervantar är generellt ett otyg på förskolan.

Leksaker, småsaker och pengar.
Nappar och gosedjur är förstås något barnen självklart får ta med sig till förskolan. När det kommer till leksaker, småsaker och pengar ber vi er att försöka lämna det hemma. Leksaker kan vara tillförande i leken men är lika ofta om inte oftare en källa till konflikt. Många av våra små barn stoppar gärna småsaker i munnen och om vi då inte riktigt har koll på vilka småsaker som finns utöver våra egna och heller inte var de finns så blir de ett riskmoment. Prata gärna med oss om barnet tagit med saker hemifrån så att vi har koll på läget.

Utlägg
Om man som förälder handlar någonting till Linden, ska man göra följande för att få tillbaka sina pengar på kontot:
a) Häfta kvittot på ett a-4 ark
b) skriva sin signatur på kvittot
c) på arket skriva vad man köpt ex, Kaffebröd till möte
d) på arket skriva sin bank och kontonummer
e) lägga det i facket ”kvitton” inne på kontoret, så ordnar kassören med det hela.

Sockerpolicy
Lindens sockerpolicy vill minimera det dagliga sockret, därför har vi inte födelsedagskalas med glass eller liknande, dricker inte saft, äter kakor slentrianmässigt. Vi serverar inte sötade krämer, yoghurt eller jos.
De undantag som finns är sommarfesten, då Boel bakar Sveriges längsta jordgubbstårta och luciafesten då barnen bjuder på hembakat. Någon enstaka gång vid utflykt kan barnen bjudas på glass.
Därför är det också viktigt att man som förälder tänker på detta vid de tillfällen barnen har matsäck med sig.

Allergier
I förebyggande syfta har vi inga blommor på förskolan.
Vi tar heller aldrig in nötter eller mandlar som är väldigt allergena, ej heller på utflykt.

Likabehandlingsplanen
Den består av två delar, dels en handlingsplan för hur vi ska agera om någon blir utsatt för kränkning etc, både för barn och vuxna. Den andra delen är en aktiv del som är aktuell för en termin eller ett läsår i taget.
Den finns på kontoret för den som vill fördjupa sig.

Titta på ytterdörren och läs veckobreven
På ytterdörren sätter vi ibland upp lappar med information till er. Där sitter även listan för era barns närvarotider. Det är viktigt för oss att ni fyller i tider och kryssar i f-rutan för frukost. Då kan vi planera mängden frukost och vi kan också planera dagen bättre vid ev personalfrånvaro, hur många barn är det kvar efter fyra? Behöver någon jobba över? Barnen själva frågar också ofta när de ska gå hem. Då känns det bra att kunna ge dem ett svar. De flesta av er har någorlunda samma tider, men vi önskar alltså ändå att ni tar för vana att fylla i barnens närvarotider.
I veckobreven kommer också ibland information som ni behöver veta. Som till exempel kommande utflykter med särskilda avgångstider eller matsäck mm.

Röda dagar och klämdagar
Enligt vårt avtal är Linden stängt på röda dagar men också på dag mellan arbetsfria dagar.  Så om tisdagen är röd dag blir alltså även måndagen ”klämdag” då söndagen är arbetsfri.

Föräldraansvar på Linden
När du som förälder kliver in på Linden är ditt barn ditt ansvar. Du hjälper ditt barn i situationer det behövs, du ser till att det följer våra kompisregler etc.

Sjukanmäla och friskanmäla
När era barn är sjuka, ring till förskolan på morgonen innan klockan nio, då dagen drar i gång.
Dagen innan barnet kommer tillbaka till verksamhet vill vi också att ni ringer och meddelar det, allt för att vi ska kunna planera dagen bättre.
Socialstyrelsens rekommendationer och våra regler runt sjukdom
(Vårdguiden.se har också bra och matnyttig information i ämnet)
a Feber har barnet när det har 38 grader. Då kontaktar vi er så att ni kan komma och hämta er lilla sjukling. Barnet ska en feberfri dag i hemmet innan det återgår till verksamheten. Detta för att barnet ska orka med det tempo som är här och kunna delta i den planerade verksamheten som ibland innebär timmar av utelek.
När det gäller magsjuka är barnet välkommet tillbaka när det har gått 48 timmar efter sista symptom. Som symptom räknas då aptitlöshet, diarré, feber, medtagenhet och kräkningar.
Har ni funderingar runt inkubationstider, prickar och utslag eller annat går det bar att rådfråga oss, titta i socialstyrelsens skrift eller de utdrag från vårdguiden som finns i hallen.

Medicinering
ibland önskar föräldrar att vi ger barnen medicin, det känns svårt att neka men vi tar inte på oss ansvaret om det skulle glömmas bort. Är det av största vikt så håll barnet hemma. En del medicinering som astmainhalationer till exempel, som är ett ständigt behov i vardagen sköter vi förstås.

Kontaktuppgifter
Om ni byter kontaktuppgifter meddela oss å det snaraste, dessa ska också uppdateras på hemsidan.

Pärlholken
I hallen hänger en liten hink som det står Pärlholk, retur för halsband på. Där kan ni GÄRNA lägga halsband som tagits hem och glömts bort, så kan vi använda pärlorna igen. Den hänger högt upp i fönstret.

Barnens hyllor
Ta gärna för vana att tömma barnens hyllor med jämna mellanrum. Ibland blir det rena översvämningar och en uppkastad mössa kan rasera diverse samlingar.